Att måla om sin båt

En båt har skrovet i vattnet hela tiden och det betyder att färgen flagnar, det blir angrepp av snäckor och alger och slitstyrkan försvinner om du inte gör någonting åt det. Dessutom går båten långsammare om den är angripen. Läs mer om ommålning och färger på DagensBåtliv som dessutom ger bra tips.

Måla båten med rätt färg

Dels ska du tvätta båten eller spola den och dels ska du måla den. Du måste tvätta den med borsttvätt för att den ska bli riktigt ren. När du rengjort båten är det dags för ommålning. Förr tänkte man inte så noga på vilken båtfärg man använde men idag är det krav på att använda miljövänlig färg så du inte gör skada på djurlivet. Använd bottentvätt som är skonsammare mot naturen. Det finns två olika bottenfärger; hård och självpolerande.

Hård bottenfärg

Bindemedlet i hård bottenfärg är olösligt till motsats till självpolerande. De flesta båtar har självpolerande men om det rör sig om regattabåtar eller racerbåtar som inte vill ha lika mycket friktion när de kör så passar hård bäst. Självpolerande är bra för de flesta fritidsbåtar och klarar av höga hastigheter, dock bör du använda specifika självpolerande bottenfärg om din båt går extra snabbt.