Behöver du skepparexamen?

För vissa båtar som segelbåtar och större fritidsbåtar behöver du en skepparexamen och ett certifikat att du kan köra båten. Reglerna är att båten måste vara 12X4 meter eller mer och ta fler än 12 passagerare. Den omarbetade examen kallas för Fartygsbefäl 8 eller kustskepparintyg där det sista innebär att du kör stora båtar privat och det första att du kör dem i kommersiellt syfte. Fartygsbefäl klass 8 är som en fortsättning på privat förarintyg och med det kan du köra mindre båtar för professionellt bruk, såsom mindre sightseeingbåtar med mera.

Det är enkelt att hitta ett ställe för att ta skepparexamen idag. Speciellt i storstäder som Stockholm och Göteborg. Kolla upp kurser online i olika båttidningar eller Folkuniversitetets kurser i Sverige.

Vad ingår i kursen?

Att ta skepparexamen är ungefär som att lära sig köra bil av en viss sort. Teori varvas med praktik och innan du påbörjar kursen måste du bevisa att du har det vanliga förarintyget som innebär att du kan köra båt överhuvudtaget. Kursen innebär också att du får vissa uppgifter eller gruppuppgifter att göra, samt att du går på föreläsningar. Beroende på hur avancerad eller ingående kursen är så kostar den olika. En kurs är dock inte alltför dyr, priserna brukar ligga någonstans mellan 1000 och 3000 kronor. Vissa verksamheter kan även låta folk gå en distansutbildning, åtminstone till viss del.

Det brukar heller inte ta alltför lång tid att ta en skepparexamen. En eller två veckors studier och så har du ditt certifikat.