Att köpa båt

Som många andra svenskar har du kanske en dröm om att köpa en stor fin båt för att lära dig segla eller för att tillbringa mer tid på sjön. Att ta del av båtlivet helt enkelt. Att köpa båt är en stor investering men också en kul sådan. Att ha egen båt ger en frihetskänsla och skapar många möjligheter till härliga utflykter och nya saker att se. Men det gäller också att veta hur du handskas med en båt och framför allt hur och var du kör den. I svenska vatten är det lätt att gå på grund om du inte har GPS eller sjökort.

Välja båt

När du väljer båt är det inte bara att köpa en stor och pampig båt för att du tycker det är coolt. Du måste också kunna köra den och underhålla den för en båt kräver vetskap om den. Vad kan du sedan tidigare om båtar? Är det här din första båt eller en i raden? Om du är helt ny inom båtlivet men siktar på att lära dig segla eller köra större motorbåt kan det vara bra om du köper den lättaste av varianterna och sedan byter upp dig med tiden.

Ska du lära dig segla måste du börja väldigt lugnt och helst med en segelbåt som du kan kajka runt med inne i vikarna först. En segelbåt är mer avancerad att köra med än en motorbåt, så om hela familjen ska nyttja båten och kunna köra med den så bör alla också kunna hantera den.

Utgå från dina behov

Vad ska du ha båten till är en annan fråga. Är den tänkt att ha som fiskebåt, för att göra utflykter i skärgården, att åka vattenskidor med eller att ha som transportbåt? Här är det också viktigt att jämföra olika båtmodeller och att läsa på om de olika modellerna innan du slår till. En senare fråga är också om du ska köpa helt ny båt eller om du nöjer dig med en begagnad, vilket brukar vara det bästa valet om du inte riktigt är helt säker på vilken modell som passar dig bäst. Sätt upp en budget och en lista på de krav du har kring båten och båtköpet och utgå från det. Tänk på att säkerhetskravet utgör en stor faktor när du väljer båt, om du har en familj med barn.

Materialval

Även båtens material spelar roll. En träbåt kräver mycket vård och omsorg medan en aluminiumbåt knappt kräver något. Även plastbåtar är lättunderhållna men kanske inte lika vackra som t.ex en träbåt. Valet är ditt!