Så sköter du din båt

Beroende på vilket material din båt kommer i så krävs det mer eller mindre underhåll av båten. En träbåt kräver till exempel lackning, slipning, förnissning och än mer för att träet ska hålla sig i fint skick och båten vara vacker att titta på. Underhållet av en träbåt är minst en gång per år och det ska göras i olika lager.

Om båten däremot är av plast behöver du inte lacka och slipa, men däremot krävs det en del tvättning och vaxning för att få bort smuts och för att båten ska hålla sig skinande blank. De flesta plastbåtar är dessutom vita eller i ljusa färger så smuts syns väldigt snabbt.

Aluminiumbåtar är de båtar som kräver minst underhåll. Båtar i aluminium är dessutom väldigt tåliga även om den skulle gå på grund. Buster-båtarna är tillverkade av aluminium och är kända för att vara riktigt slitstarka på sjön med minimalt med underhåll. Vad du däremot måste tänka på är att många aluminiumbåtar är gjorda av plast inuti och måste därför också underhållas på samma sätt som plastbåtar. Ett alternativ till aluminiumbåtar är stålbåtar men tänk då på att måla skrovet med metallfärg för att undvika rostskador.