Tips inför båtköpet

Att köpa en båt kräver lika mycket detektivarbete som när du ska köpa en bil. Det finns många lurendrejare därute som vill gynnas ekonomiskt på fel båtköp av en oskyldig person. När du ska köpa en båt måste du därför undersöka den noga, speciellt om det är en begagnad båt. Testa båten och provkör den, kolla runt i alla vinklar och vrår och ta hjälp av en besiktningsman; ett proffs som direkt ser om det är något galet med båten. Har du aldrig tidigare köpt en båt så kanske du inte vet vilka funktioner som ska testas:

  • Oljetrycksmätare
  • Voltmätare
  • Plotter
  • Gasreglage
  • Startspärr

Dessa och många fler funktioner måste dubbelkollas innan du signerar kontraktet. Annars är det lätt hänt att du blir lurad.

Utöver hur båten funkar måste du också naturligtvis kolla upp att alla dokument finns. Dessa dokument är CE-märkning eller dokumentation att den är CE-märkt, okulärprotokoll, nycklar, data över båten, servicehistorik och många fler. Det allra bästa är som sagt att ta dit en besiktningsman som kontrollerar hela båten från skrov till mast om båten är utrustad med en sådan. Sök efter skador på båten, inte bara på motor, propellrar och annat utan också om det finns mögel någonstans.

Vem står som nuvarande ägare?

Kolla upp att båten inte är stulen, det stjäls många båtar och läggs ut på Blocket eller någon annan säljsajt. Att den som säljer båten är den han eller hon utger sig för att vara kan du kolla upp genom kvitton och försäkringsbevis med mera. Om personen vill att du betalar kontant så säg direkt nej; detta eftersom det kan ske ett överfall och du går därifrån både utan båt och pengar. I samma veva som du kollar upp ägaren ska du också kolla om det finns några kvarvarande lån på båten. Gör det det får du som ny ägare ta över dem och det vill du säkert inte. Skriv ner skrovnummer och motornummer; så kan du checka om båten är ”clean” så att säga.

Har du råd med en båt?

Båtplats, bensin och underhåll samt försäkringar; det brukar landa på minst 10 000 kr per år att äga en båt. Sedan kanske du vill att den ska ha en plats på ett båtvarv under vintern. Räkna på alla kostnader och bestäm dig.